Onderneming aan huis: particulier of zakelijk energiecontract?
In de Benelux zijn er steeds meer zelfstandige ondernemers, waarvan een groot deel vanuit huis werkt. Voor veel van hen is het onduidelijk welke zaken ze wel of niet zakelijk moeten afsluiten. Zo is een zakelijke bankrekening een handig idee en kun je je zakelijke telecomcontract ook aftrekken bij je aangifte. Maar hoe zit dat met een energiecontract? In dit artikel lees je meer over of je beter voor een particulier of een zakelijk energiecontract kunt gaan als zzp’er.
Check je verbruik
Om met de deur in huis te vallen: over het algemeen is een particulier energiecontract voordeliger voor zelfstandig ondernemers die thuis werken. Dit komt omdat je bij een particulier contract vaker gebruik kunt maken van interessante acties en welkomsttarieven. Dit is echter wel afhankelijk van je verbruik en in welke branche je werkzaam bent. Een particulier energiecontract is gelimiteerd tot een maximaal aantal kWh stroom en m³ gas, terwijl je bij een zakelijk contract op dat gebied weer meer waar voor je geld krijgt. Bekijk daarom je totale energieverbruik en ga met die kennis voor de meest passende aanbieding. Om de beste deal te krijgen moet je particulier energie en energie zakelijk vergelijken.
Minder gunstige voorwaarden voor zakelijke afnemers
Wat ook goed is om te weten is dat de voorwaarden voor zakelijke afnemers net iets minder gunstig zijn dan voor particulieren. Een goed voorbeeld hiervan is dat wanneer je als consument of afnemer van particuliere energie een energiecontract eerder dan afgesproken opzegt je maximaal 125 euro boete hoeft te betalen. Heb je een zakelijk contract dan kan het maar zo zijn dat je enkele honderden euro’s moet betalen voor het te vroeg opzeggen van een contract. Ook mag een zakelijk contract zomaar worden verlengd en een particulier contact niet. Wat dat betreft ben je dus met een energiecontract voor particulieren gunstiger uit.
Hoe zit dat met aftrek van energiekosten?
Bij zowel een particulier als een zakelijk contract voor energie mag je een gedeelte van de kosten opgeven bij de belasting. Veel mensen denken dat de volledige kosten worden gedekt, maar dat is (helaas) niet waar. Wanneer je thuis werkt en kunt aantonen dat je energiekosten maakt, mag je een deel van btw die hierover wordt gerekend terugvragen bij de belasting. Weet je niet zeker wat je precies terug kan krijgen? Vraag dan je boekhouder om je hierbij te helpen. Kort samengevat kun je als zzp’er met een onderneming aan huis financieel gezien en wat betreft gunstige voorwaarden het beste kiezen voor een particulier energiecontract, tenzij je écht veel energie verbruikt. Kijk en vergelijk diverse aanbieders met elkaar om te checken welk contract het beste bij jou past.