Stroomversnellingen

8 oktober 2018 0 Door Fred

Contractwijzigingen

De Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) maakte gisteren haar analyse bekend van de recentste ontwikkelingen in de markt. De situatie in de maand oktober werd volgens de VREG vooral gekenmerkt door een hoog aantal veranderingen van leverancier. Zowel voor elektriciteit als voor aardgas bereikten die een recordhoogte met respectievelijk 0,65% en 0,70%. Dat lijkt op het eerste gezicht niet spectaculair, maar het heeft wel betrekking op veranderingen van leverancier gedurende slechts één maand.

Het aantal contracten met 2 of 3 jaar looptijd neemt voor elektriciteit sterk toe. Dit hoeft ook niet te verwonderen. Tot voor kort waren er geen dergelijke contracten en de energiespelers hebben er alles aan gedaan om de nieuwe producten kenbaar te maken. Samen zijn deze contracten nu al goed voor 16% van alle klanten.

Een en ander heeft natuurlijk ook te maken met de verlaagde energieprijzen sinds de situatie van enkele maanden geleden die nog vers in het geheugen zitten.

Prijsevolutie in oktober

De prijzen van elektriciteit zijn nu stabiel geworden, en dit zowel voor huishoudelijke afnemers als voor de zakelijke elektriciteitsverbruikers. Toch blijkt dat de contracten met vaste energieprijs voor huishoudelijke afnemers in de maand oktober in prijs zijn gestegen. Volgens de berekeningsmodule van stroomtarieven.be is dat in november voor de meeste leveranciers opnieuw het geval geweest, alhoewel dat voor variabele tarieven (zeer licht) dalend is. Het succes van de vaste contracten heeft dus ook zijn prijs. En de leveranciers kunnen uiteraard de toekomstige prijsevolutie beter inschatten dan de consument.

Toch nog altijd problemen

Uit de statistieken van de VREG blijkt ook dat sinds de vrijmaking van de energiemarkt op 1 juli 2003, toch nog altijd bijna 9% van de elektriciteitsklanten nog geen enkel contract heeft ondertekend. Met andere woorden: nog een groot aantal klanten heeft nog geen bewuste keuze van leverancier gemaakt. Begin 2009 was dat nog voor 11,75% zo, zodat ook hier van een vrij gevoelige verbetering kan worden gesproken. Negatiever is dat het aantal mensen die niet meer door een commerciële leverancier worden bediend, en noodgedwongen door de netbeheerder worden beleverd, tussen januari en september is gestegen van 2,72% naar 3,16%. Aangezien in die periode de elektriciteitsprijzen nochtans zijn gedaald, is dat geen goede evolutie. Ongetwijfeld is de economische crisis daar de belangrijkste verklaring voor.


Wanneer u op de hoogte wenst te blijven van nieuwe wendingen op het gebied van de liberalisering van de elektriciteitsmarkt of van de tariefstructuren, klik dan hier om onze elektronische nieuwsbrief te ontvangen.